Multiarenan i Sjövik – en succé

Den invigdes i våras och har blivit en succé som mötesplats. Multiarenan i Sjövik fyller flera viktiga funktioner.

I våras stod multiarenan av modellen Deauville, levererad och monterad av Gårda Johan Sport, klar i Sjövik (nordost om Lerum). Bland annat innehållande basketkorgar och målburar på en inbjudande konstgräsplan.
Den var efterlängtad och har blivit en uppskattad yta, inte minst för många ungdomar.
– Fantastiskt att se all aktivitet och verksamhet som pågår. Inte minst är det ett utmärkt exempel på en framgångsrik integration. Under 2015 fick även Sjövik ta emot ett antal flyktingar, vilket skedde med öppna famnar och stor förståelse här på orten. Med arenan finns det en naturlig plats att samlas på, säger Mattias Balkander, ordförande i ledningsgruppen för #Sjövik2020 och en känd medieprofil från Göteborg-Posten.

Med ett antal nya invånare behövdes det byggas bostäder, ett projekt som stod klart för ett år sedan. Intill lägenheterna finns det dessutom sedan ett drygt halvår tillbaka en arena som skapar både möten och rörelse.
Balkander:
– Det är verkligen ett bra exempel på ett lyckat projekt ur många perspektiv.

Dick Last, Gårda Johan Sports projektledare för multiarenan i Sjövik:
– Att bidra till såväl fysisk hälsa som en väl fungerande integration via en produkt från oss, känns naturligtvis oerhört bra och ett privilegium att få arbeta med.

Bakom beslutet att uppföra en arena finns Lerums kommun och föreningen #Sjövik2020. Den senare är en sammanslagning av olika och befintliga organisationer som verkar för att utveckla orten och landsbygden. För sitt arbete, vilket bland annat multiarenan är en betydande del av, har de av ”Hela Sverige ska leva” utsetts till Årets utvecklingsgrupp i Göteborgsregionen.
Framöver kommer även den uppskattade mötesplatsen att få ett namn.
Mattias Balkander:
– Vi har fått in ett 30-tal förslag som vi har att ta ställning till.

Reportage i Lokaltidningen Stenungsund

Gårda Johan Sport håller just nu på och slutför uppförandet en multiarena i Jörlanda i Stenungsunds kommun. Lokal media har besökt anläggningen som ska stimulera barn till lek och rörelse med innehåll som basketkorgar och konstgräs som ger möjlighet till bland annat basket och fotboll. Ytan uppgår till 3+ x 28 meter.

Till tidningen säger David Gabrielson, försäljningsansvarig på Gårda Johan Sport:
– Arenan är av modellen Deauville, som är den vi har sålt i Sverige så här långt. Den första installerade vi i Husby i Stockholmsområdet, som var ett Uefa-projekt i samband med att finalen (Uefa Europa League) spelades i Stockholm Vi har också två i Bollebygd, en i Stenkullen och två arenor i Göteborg.

Gröna sidan upp hos Stenkullen

Efter sex år hade konstgräsmattan gjort sitt. I dag ligger en ny och miljövänlig plan på plats.
– Den ger oss betydligt bättre möjligheter till utveckling och upplevelse för våra aktiva och gästande lag, säger Ove Nilsson, klubbchef i Stenkullen GoIK.

Sedan mitten av september lyser det skönt grönt på Stenkullens hemmaarena. En konstgräsplan från Gårda Johan Sport har ersatt den sedan länge utslitna mattan som fanns tidigare. Uppemot 400 barn och ungdomar, ett 30-tal seniorer, 18 lag/grupper och 80 ledare har helt enkelt fått betydligt bättre förutsättningar.
– Vi har fått en bättre grästyp och lite mjukare underlag än tidigare, säger Ove Nilsson i föreningen.

Stor miljöhänsyn har tagits i samband med anläggandet och ett antal krav har tillgodosetts. Exempelvis markarbeten runt planen som kapslar in planen och förhindrar att granulat och dagvatten spris utan kontroll. Likaså en nedgrävd tank som fungerat som ett granulatlås för det som medföljer i dränering och dagvattenbrunnar. Kring planen finns dessutom en avlastningsyta för kommande och eventuellt snöupplägg.

Lerums kommun har stått för kostnaderna och varit delaktiga i processen, inte minst då det handlat om miljöfrågan kontra verksamhetens behov.

Ove Nilsson igen:
– Vi hade tidigt önskan att få en plan som inte frös på vintern på grund av fibergranulat som miljövänlig lösning. Kommunen gick med på ett undantag och valde gummi. Vi som klubb tänker också på miljö, men vi vill ju tillgodose verksamhetens behov till funktionell plan året runt.

”Fantastiskt underlag att spela på”

Kommande helg kan Kopparbergs/Göteborg bli svenska mästare i fotboll. Efter bland annat en stark höstinsats på Myresjöhus Arenas hybridgräs.

Det är dags att avgöra damallsvenskan i fotboll. Ett av tre lag som har möjlighet att få höja bucklan är Kopparbergs/Göteborg med skyttedrottningen och Rebecka Blomqvist, som ligger tvåa i skytteligan.

Inför helgens avgörande möte med Rosengård spelade hon och de andra tjejerna tidigare i höst mot Växjö på bortaplan och vann med 4–0 sedan Blomqvist svarat för två fullträffar.
– Spännande att spela på deras nya hybridgräsmatta. Enligt min uppfattning är det stor skillnad på att spela på konstgräs och naturgräs. Om du sedan ska jämföra det senare med hybridgräs är det precis lika behagligt, om inte bättre. Ett fantastiskt underlag, säger Rebecka till Gårda Johan Sport.

Invigt i Kopparberg

Kopparbergs BK har fått nya förutsättningar. En nyanlagd konstgräsplan levererad av Gårda Johan Sport ska ge fler utövare och mer träningstimmar.
– Verkligen efterlängtat från våra små knattar upp till klubbens veteraner, säger Jessica Gerebrand, tränare och styrelseledamot i föreningen.

Den gångna helgen var det storpublik samlad på Olovsvallen i Kopparberg. Det var dags att inviga en oerhört efterlängtad konstgräsplan för den lokala fotbollsklubben. På plats fanns bland andra Bosse Wedlund från Svenska Fotbollsförbundet, som gav en garanti.
– Det här kommer att betyda allt för ungdomsfotbollen i Ljusnarbergs kommun. På en normal naturgräsplan brukar man räkna med en nyttjandetid på 200-300 timmar per år. På en konstgräsplan får man en nyttjandetid på 1700–2500 timmar per år, sa han till Nerikes Allehanda.

Planen kommer i första hand att nyttjas av Kopparbergs BK, som har elva olika lag i i serie/poolspel, men också att vara tillgänglig för andra föreningar och spontanfotboll. Kommunen har finansierat hälften och den andra delen av Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollförbundet, Sparbanksstiftelsen Bergslagen samt av klubben och deras partner.
Jessica:
– Vi är supernöjda. Tidigare har vi endast haft en naturgräsplan att tillgå. Det här betyder jättemycket för vår växande verksamhet. Nu väntar vi bara på att få staket på plats.

Gårda Johan Sport har haft totalentrepenad, vilket inneburit breddning av den befintliga ytan, ny dränering, konstgrässystem och belysning/master.
Återstår gör att sätta upp stängsel runt om planen.

  • 1
  • 2
  • 6

Kontakta oss

Skriv in dina uppgifter så hör vi av oss så snart vi kan.

Telefon

031 55 92 00


Gårda Johan Sport Lek & Landskap AB

Besöksadress: Entreprenadvägen 1, 417 49 Göteborg | Postadress: Box 8944, 402 73 Göteborg | info@gardajohan.se