Padel

Padel, padeltennis

Vi erbjuder kompletta inomhus- och utomhusbanor av bästa kvalitet.

Padeltennis är den snabbast växande racketsporten i Norden. En av anledningarna till att padel har blivit så populärt är att alla kan spela och att det är väldigt lätt att komma igång.

Padel eller padeltennis är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet - vilket mer liknar squash.

Padeltennis är en snabb, social och underhållande bollsport som oftast spelas i dubbel med fyra spelare. Sportens resa började på 70-talet i en mexikansk villa och har varit snabb: från Latinamerika, till Europa, till Spanien, där den snabbt fick stort intresse och är en populär och bred motionssport bland allt från unga till pensionärer.

Inomhus- och utomhusbanor

 

 

 

 

 

 

 

Vi levererar kompletta inomhus- och utomhusbanor med bästa  kvalitet. Vi har även tillbehören till banorna som belysning, låssystem, grindar och andra anläggningsanpassade lösningar.

Stommen på våra padelbanor är svensktillverkad och består av stålprofiler av svetsade plåtar. I ramkonstruktionen svetsas nät i format 50x50x4, där samtliga delar är pulverlackade i svart kulör. Rostskydd för utomhusbruk gör att utförandet då blir varmförzinkat. Glaspartierna är av härdat floatglas i tjocklek 10-12 mm.

Banan kan enkelt göras om till en multifunktionsbana genom att montera vikbara basketkorgar, avtagbart nät m m.

Padelgräs av bästa kvalitet

I samarbete med professionella idrottare har Limonta Sport utformat den perfekta lösningen på konstgräs för padelbanor. Systemet erbjuder optimal ytjämnhet, som både säkerställer korrekt spelhastighet och förhindrar för tidigt slitage på skor och boll, och tryggar även för bättre grepp och stötdämpning. Vi har padelgräs som passar såväl inne som utomhus.

Padelgräset finns i två olika färger, grönt och blått och i två olika höjder 10 mm och 12mm. 

Kontakta oss så guidar vi er rätt i val av padelgräs.

Underhåll och reparationer

Behöver ni hjälp med underhåll och reparationer? 

Vi erbjuder reparation av padelbanor och hjälper er gärna med drift och underhåll av era ytor. Kontakta oss för mer info och offert.

Köp material till padelbanan - padelgräs, lim och tejp. Beställ av oss, kom och hämta eller så skickar vi det till er.

Lim finns som lösningsmedelsfritt 1-komponent PU-lim i återslutbar hink (15 kg) och även som patron för limning av konstgräs tillsammans med tejp. Patronen är lämplig för små konstgräsinstallationer samt reparationsarbeten. Patronen placeras i en patronpistol för enkel och effektiv hantering.

2-komp lim finns i hink (12 kg) + härdare. Lösningsmedelsfritt och vattenfritt 2-komponent PU-baserat lim för limning av konstgräs tillsammans med tejp.

Våra lim fungerar lika bra inomhus som utomhus.

Vår limtejp för applicering av dubbelsidigt lim på professionellt sportgräs som padelbanor och fotbollsplaner för konstgräs. Limtejpen uppfyller FIFA-föreskrifterna.

Det kom ett sms..

”Hej! Funkar mkt bra med banan!”

Så uppskattat att få positiva ord från dem som använder banorna vi installerat och att få ta del av deras bilder.

Padelregler

Padelregler sammanfattat för nybörjare:

Följande padelregler är det absolut vanligaste du ska tänka på om du aldrig tidigare spelat padel:

  • På en vanlig plan (10x20m) spelar man alltid dubbel
  • Poängräkning är samma som tennis
  • Linjerna på planen används endast vid serve
  • Serve ska slås underhands och studsa i motspelarnas serveruta
  • Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig
  • Man har två servar på sig
  • Om bollen går direkt i motspelarnas vägg, räknas den som ute innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken.
  • Man får spela volley (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg.
  • Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till motspelarnas planhalva
  • Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida
  • Källa: https://www.svenskpadel.se/om-padel/regler/

Spelplan

Spelplanen är 10×20 meter och underlaget består utav konstgräs eller plast och på denna plan spelar man alltid dubbel. Banan är kringbyggd av fyra meter höga väggar av glas och galler och är inte helt olik en kombination av banor för tennis och squash.  Det för att spelplanen innehåller både nät och spelbara väggar.

Planhalvorna avskiljs av ett nät, precis som i tennis. Serverutan är 5 meter bred och knappt 7 meter lång. I regel ska spelplanen vara rektangulär. Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel, på samma sätt som i exempelvis squash.

Padel kan även spelas i singel, men då spelar man på en mindre plan. Planen för singel är smalare och har måtten 6×20 meter.

Underlag

Konstgräs är det vanligaste underlaget som padel spelas på, men padel kan också spelas på andra syntetiska material, betong eller cement. Har du aldrig spelat padel tidigare så har du kanske inte noterat detta ännu, men det är sand på de flesta banor med undantag för hardcourt. Sanden gör att spelet blir långsammare än om det skulle vara utan och det gör spelet enligt många roligare. Färgerna på underlaget kan variera men de vanligaste är blå, grön och orange. Färgen påverkar inte planen mer än att vissa anläggningar sätter sin egna prägel på den.

Linjer

Linjerna ska helst vara vita eller svarta för att kontrastera mot spelplanen som kan variera i färgerna. Linjerna ska ha en bredd på 5 cm.

Nätet

I mitten av spelplanen finns ett nät. Nätet måste vara 10 meter brett och 0.88 meter högt på mitten och 0,92 meter i ändarna. Nätets ovankant är försett med en vit remsa på 5 cm, som får användas som marknadsföring. Nätet ska vara uppspänt med en metallina som är fäst vid varsin pelare precis utanför spelplanen.

Väggar

Spelplanen är vanligen omgiven av glas och galler som kommer att vara tillgängliga för spel. Den bakre väggen är 4 meter hög varav 3 meter ska vara plexiglas medan 1 meter är galler. Mer om hur spelet via väggarna beskrivs under nästkommande rubrik “Väggar”.

Spel utanför plan

Till skillnad från andra racketsporter är bollen vid liv även utanför planen. Skulle en spelare smasha en boll på din planhalva och den går utanför buren så har du möjlighet att slå in den igen innan den nuddar marken utanför.

För spel utanför banan måste varje sida av planen ha 2 ingångar. Det får inte vara några hinder utanför banan inom ett område med en yta som är minst: 2 meter bred och 4 meter lång på vardera sidan och minst 3 meter hög

Hur spelar man padel?

Padel spelas i princip alltid i dubbel, d.v.s. 2 mot 2. Spelarna ska ha godkända padelrack, racket ska alltid vara fastspänt runt handleden med ett band som sitter i rackets ände. Bollen bör vara en speciell padelboll som som är avsedd för sporten. Bollarna ser ut som tennisbollar men har ett lägre tryck än en tennisboll.

För att få en poäng i Padel krävs något av följande:

  • Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida.
  • Motståndaren slår bollen i nät.
  • Motståndaren slår bollen ut, dvs antingen direkt ut ur buren eller direkt på en av dina väggar (notera att det däremot är giltigt att smasha bollen i marken och den då studsar ut ur buren).
  • Motståndaren slår bollen i sitt eget galler.
  • En motståndare träffas av bollen på något annat ställe än racket.
  • Motståndaren gör ett ”dubbelslag”.
  • Motståndaren rör nät eller nätstolpe.
  • Motståndaren slå bollen framför nät, om den inte varit över på din sida innan (t ex kommer tillbaka från bakväggen).
  • Din boll studsar uppe på bur-ramen (liggaren) efter korrekt slag i marken (motståndaren får slå bollen om den studsar på kanten uppe på bur-ramen). Obs, vid spel utanför banan får bollen studsa hur många gånger som helst på bur-ramen.
  • Motståndares boll träffar något objekt (t ex lampor eller takbjälkar).
  • Bollen träffar en liggande boll på motståndarens sida (det är upp till varje lag att ha koll på övriga bollar).

Väggar

  • Glasväggarna är alltid en del av spelet men det finns några regler för hur de får användas. När man ska ta emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Man kan även använda sin egen glasvägg för att slå tillbaka bollen.
  • Bollen är levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (detta gäller ej på serve). Om man slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen.
  • Om en boll går direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.

Serve

  • Reglerna för serven skiljer sig mot tennis. En serve i padel ska alltid slås underhands och bollen ska slås i, eller under, midjehöjd. Istället för att kasta upp bollen, som man gör i tennis, ska man i padel studsa bollen i marken. Studsen ska vara bakom egen servruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen.
  • Serven ska spelas diagonalt över till motståndaren sida, studsen måste träffa först i motståndarnas serveruta. Efter studs får den ha väggkontakt med plexiglaset på motståndarens långsida och kortsida. Motståndaren får returnera bollen antingen innan eller efter väggkontakt, men tänk på att den endast får studsa en gång i marken.
  • Om bollen slås direkt i vägg eller nät så är servefel. Bollen får inte heller ha kontakt med gallret efter studs. Precis som i tennis får man två servemöjligheter. Missar man andraserven också blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen vid serve touchar nätet innan den går in ska den slås om.

Poängsystem i padel

  • Poängräkning i padel är precis som tennis. Man spelar bäst av 3 eller 5 set och i varje set gäller det att vinna 6 game.
  • I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game.
  • Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras.
  • I ett set gäller det att komma först till 6 vunna game.
  • Om ställningen däremot blir 5-5 så spelar man till 7 vunna game.
  • Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande game, kallat tiebreak.
  • Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.

Olika spelformer för padel

  • Spelplanen är 10×20 meter och underlaget består utav konstgräs eller plast och på denna plan spelar man alltid dubbel.
  • Planen för singel är smalare och har måtten 6×20 meter för att tempot skall kunna hanteras.
  • Cup Americano: En vanlig och uppskattad spelform är Americano, där man lottas med olika med- och motspelare i varje match. Matcherna är korta och spelas om ett förutbestämt antal poäng. Om denna summa är t.ex. 24, så kan matchen sluta allt från 24-0 till 12-12. Om matchen slutar 14-10 får spelarna i vinnarlaget 14 poäng per spelare, och förlorarlaget 10 poäng per spelare. Poängen från alla matcher räknas samman och sammanställs i en tabell. Den spelare som har flest poäng totalt vinner turneringen.
  • Team Americano: är en variant av Cup Americano. Poängräkningen sker på samma sätt. Till skillnad från Cup Americano så spelar man med samma medspelare i varje padelmatch.
  • Källa: https://padelcup.se/

Källa för padelregler: https://ultimatepadel.se/

Kontakta oss

Telefon

031-55 92 00

Om ni planerar att komma till vårt kontor, ring gärna innan så att ni vet att någon av oss på Gårda Johan Sport finns på plats. 


UPP

Gårda Johan Sport Lek & Landskap AB
   Besöksadress: Entreprenadvägen 1, 417 05 Göteborg | Postadress: Box 8944, 402 73 Göteborg | info@gardajohansport.se